25ο χλμ Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, Γέφυρα 6977785048

Αυγά: χρήσιμες συμβουλές και κολπάκια

 

Πώς να αφαιρέσετε με τρεις κινήσεις το τσόφλι από ένα βρασμένο αυγό.

Αφού βράσετε το αυγό, κρυώστε το αμέσως κάτω από κρύο νερό της βρύσης. Στη συνέχεια κόψτε το στη μέση (κατά μήκος) με ένα μαχαίρι. Τέλος, χρησιμοποιείστε ένα κουταλάκι του γλυκού για να διαχωρίσετε πανεύκολα το βρασμένο αυγό από το κέλυφος του.

Είναι φρέσκο το αυγό;

Για να διαπιστώσετε αν είναι φρέσκο το αυγό κάντε τα παρακάτω τεστ: γεμίστε ένα ποτήρι με νερό και βάλτε μέσα το αυγό σας.

  • Εάν βυθιστεί και σταθεί στο πλάι, είναι φρεσκότατο.
  • Εάν βυθιστεί αλλά σηκωθεί ελαφρώς η μία του άκρη, είναι περίπου μιας εβδομάδας.
  • Εάν βυθιστεί και σταθεί σχεδόν κατακόρυφα, τότε είναι περίπου 2-3 εβδομάδων.
  • Εάν παραμείνει στην επιφάνεια, τότε έχει πλέον μπαγιατέψει και καλύτερα να το… πετάξετε μαζί με το νερό.

Αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με τις διαστάσεις του αεροθαλάμου που περιέχεται στο αυγό. Όσο πιο παλιό είναι το αυγό τόσο μεγαλύτερος είναι ο αεροθάλαμος.

Καθαρισμός του τσοφλιού.

Το τσόφλι έχει εξωτερικά μια μεμβράνη που προστατεύει ακόμη περισσότερο το εσωτερικό του αυγού. Γι’ αυτό μη πλένετε τα αυγά σας όταν τα φέρνετε από την αγορά. Σκουπίστε τα ώστε να φύγουν οι εξωτερικές βρωμιές και πλύντε τα μόνο πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αλλά τότε πάντοτε να τα μαγειρεύετε αμέσως μετά το πλύσιμο.
Αποφύγετε να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων αυγά με το τσόφλι τους, ακόμη και εάν είναι ήδη βρασμένα. Υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν, όχι μόνο μέσα στον θάλαμο του φούρνου αλλά ακόμη και μετά την αφαίρεσή του από αυτόν.

Ασβέστιο στα φυτά σας.

Πρόκειται ίσως για την πιο διαδεδομένη χρήση τους από τις παλιότερες νοικοκυρές. Συγκεντρώστε αρκετά κελύφη αυγών σε ένα δοχείο που μπορείτε να διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να γεμίσει. Σπάστε τα με γουδί πολύ καλά έως ότου γίνουν μια άσπρη σκόνη και ρίξτε την στις γλάστρες σας. Από την ασβεστούχα αυτή σκόνη ευεργετούνται και τα πουλιά: εάν δεν έχετε φυτά μπορείτε να τη ρίξετε σε μέρη που συχνάζουν πουλιά. Ρίξτε επίσης θρύμματα από τα κελύφη γύρω από τα φυτά σας για να απομακρύνετε σαλιγκάρια και κάμπιες.

Στο φίλτρο του καφέ.

Τοποθετήστε στην καφετιέρα σας το φίλτρο, ρίξτε τον καφέ σας και πάνω του ρίξτε μερικά κομμάτια από πολύ καλά πλυμένα τσόφλια αυγών. Ο καφές σας θα γίνει πιο γευστικός καθώς τα τσόφλια αυγών έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν τις πικρές ουσίες του καφέ. Σε αυτή τη περίπτωση, για λόγους υγείας, μη χρησιμοποιήσετε βαμμένα τσόφλια αυγών.

Το σωστό μαγείρεμα.

Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα των αυγών, τα στυλ του μαγειρέματος που προτιμούνται είναι εκείνα που διατηρούν τον κρόκο του αυγού ανέπαφο, αυτά είναι το βραστό ή το ποσέ ή το τηγανητό εάν καταφέρετε να μην σπάσετε τον κρόκο. Όταν ο κρόκος σπάει κατά το μαγείρεμα, η χοληστερόλη μπορεί να μετατραπεί από "καλή" σε "κακή" λόγω της οξείδωσης που επέρχεται.