Αυγά ελευθέρας βοσκής
Τα αυγά ελεύθερης βοσκής είναι σαφώς πολύ πιο θρεπτικά από τα βιομηχανοποιημένα: το 2007 το έγκριτο Αμερικάνικο περιοδικό Mother Earth News διεξήγαγε επιστημονική έρευνα για να ελέγξει τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ των αυγών ελευθέρας βοσκής και αυτών από εμπορικά εκτρεφόμενες όρνιθες. Ελήφθησαν 6 αυγά από καθεμία από 14 διαφορετικές μονάδες με όρνιθες ελευθέρας βοσκής, σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τυποποιημένων αυγών, όπως δίνονται επίσημα από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η ποιοτική υπεροχή των αυγών ελευθέρας βοσκής είναι εντυπωσιακή. Η διαφορές αυτές οφείλονται στον τρόπο διατροφής των πτηνών. Οι όρνιθες ελευθέρας βοσκής διατρεφόταν φυσιολογικά, με σπόρους, έντομα, χόρτα. Αντίθετα οι κλωβοποιημένες όρνιθες διατρεφόταν με φυράματα από καλαμπόκι, σόγια, που επιπλέον περιείχαν διάφορα πρόσθετα.
Σύμφωνα με την έρευνα του Mother Earth News, σε σύγκριση με τα βιομηχανοποιημένα, τα αυγά ελευθέρας βοσκής περιέχουν:
- 33% λιγότερη χοληστερόλη
- 25% λιγότερο κορεσμένο λίπος
- 66% περισσότερη βιταμίνη Α
- 2 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά
- 3 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε
- 7 φορές περισσότερο β-καροτένιο